Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά τον κ. Manuel Baud-Bovy για τη δωρεά σημαντικού μέρους του προσωπικού αρχείου του Daniel Baud-Bovy (310 φωτογραφικά αντικείμενα και άλλο συνοδευτικό υλικό μη φωτογραφικό).
Παράλληλα, το ΜΦΘ σχεδιάζει τη διοργάνωση έκθεσης και έκδοσης με το φωτογραφικό υλικό από το οδοιπορικό του Fred Boissonnas και του Daniel Baud-Bovy στην ελληνική Ήπειρο.
Αρχείο Daniel Baud-Bovy
Εγγονός του μεγάλου Ελβετού φιλέλληνα και συγγραφέα Daniel Baud-Bovy, ο Manuel Baud-Bovy δώρισε πρόσφατα στο Μουσείο Φωτογραφίας τα εξής:
– φωτογραφίες (εκτυπώσεις, αρνητικά, contact) του Daniel Baud-Bovy που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των δύο ταξιδιών του στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία (Μάιος-Ιούνιος 1913 και Ιούλιος-Αύγουστος 1913), όπου συνόδευε τον Ελβετό φωτογράφο Fred Boissonnas, σε ανάθεση που του είχε τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση
– τηλεγραφήματα που εστάλησαν κατά τη διάρκεια των δύο ταξιδιών
– επίσημη αλληλογραφία του Daniel Baud-Bovy και του Fred Boissonnas με τις ελληνικές αρχές για παραχώρηση αδειών εισόδου και φωτογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους κλπ.
– επαγγελματικές κάρτες που συνέλεγε ο Daniel Baud-Bovy κατά τη διάρκεια των δύο ταξιδιών του στην Ελλάδα
– αποκόμματα εφημερίδων της εποχής που είχε στην κατοχή του ο Daniel Baud-Bovy και αναφέρονται στο ταξίδι του με τον Fred Boissonnas στην Ελλάδα.
Το ΜΦΘ, αφού παρέλαβε το παραπάνω υλικό, προχώρησε με τη συνεργασία της Jeanne Beausoleil και της Μαρίας Σπυριδέλη στην αναλυτική καταλογογράφηση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του. Παράλληλα, έπειτα από ενδελεχή έρευνα και επικοινωνία με τον ειδικό για τα Βαλκάνια γεωγράφο Michel Sivignon, ο φορέας είναι σε θέση να παρουσιάσει μια «ανασύσταση» της διαδρομής που ακολούθησαν οι Boissonnas και Baud-Bovy στην Ήπειρο. Το ΜΦΘ σχεδιάζει να διοργανώσει μια μεγάλη έκθεση που θα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και άλλα στοιχεία από τα ταξίδια του Fred Boissonnas και του Daniel Baud-Bovy στην Ήπειρο.
Ποιος ήταν ο Daniel Baud-Bovy
Ο Daniel Baud-Bovy (1870-1958), συντηρητής, κριτικός τέχνης και Διευθυντής της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης στις αρχές του 20ού αιώνα, υπήρξε συνοδοιπόρος του Fred Boissonnas σε πολλά από τα ταξίδια του στον Ελλαδικό χώρο.
Ο Daniel Baud-Bovy έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον Fred Boissonnas το 1903. Το υλικό που προκύπτει από το ταξίδι τους αυτό αφορά κυρίως στη φωτογραφική αποτύπωση της Στερεάς Ελλάδας και της Κέρκυρας, την οποία θα συμπληρώσουν το 1907-1908, μαζί με την αποτύπωση της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.
Από το 1913 οι φωτογραφικές περιηγήσεις των δύο αντρών αποκτούν και επίσημα, μετά από προηγούμενα σχετικά αιτήματά τους, την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Φωτογραφίζοντας με μια απλή μηχανή Kodak, o Baud-Bovy κατέγραψε στιγμιότυπα από τα ταξίδια του με τον Fred Boissonnas, μεταξύ άλλων και από την Ήπειρο. Εικόνες από την Κέρκυρα μέχρι την Άρτα και από τους Άγιους Σαράντα μέχρι το Μέτσοβο, από μικρά χωριά αλλά και ιστορικές περιοχές που μόλις είχαν απελευθερωθεί από τους Οθωμανούς, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό.
Αρχείο Fred Boissonnas
Το ελληνικό τμήμα του αρχείου Fred Boissonnas (1858-1946) φυλάσσεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης βάσει σύμβασης παρακαταθήκης μεταξύ του ΟΠΕΠ Α.Ε. και του ΜΦΘ. Το αρχείο αποτελείται από α) αρνητικά φωτογραφιών σε γυαλί ή ζελατίνη, β) φωτογραφίες, από τις οποίες ορισμένες χωρίς αρνητικά, γ) έγγραφα, τα οποία είναι είτε σημειώσεις των αδερφών Boissonnas κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στην Ελλάδα, είτε αλληλογραφία μεταξύ των φωτογράφων και της οικογένειάς τους, είτε η σύμβαση με την Ελληνική Δημοκρατία της 27/3/1919, είτε η σύμβαση μεταξύ του Fred Boissonnas και του Charles Eggiman για την έκδοση βιβλίου με τίτλο «Παρθενών».
Στο αρχείο περιλαμβάνονται περίπου 13.000 αντικείμενα (φωτογραφικά αντικείμενα, εκτυπώσεις, γυάλινες πλάκες, αρνητικά, contact / βιβλία, ημερολόγια, αλληλογραφία) της περιόδου 1903-1935. Το αρχείο του Fred Boissonnas έχει ψηφιοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», του Γ΄ Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης (Πρόσκληση 65). Μέρος του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με άλλους φορείς, κυρίως με μοντέρνες αναπαραγωγές.
Παράλληλα, το ελληνικό τμήμα του φωτογραφικού αρχείου μελών της οικογένειας Boissonnas που φυλάσσεται στο ΜΦΘ χαρακτηρίστηκε με υπουργική απόφαση ως κινητό μνημείο (ΦΕΚ 1976/Β/19-6-2012).